Wiele osób cierpiących na niedoczynności tarczycy zastanawia się nad odpowiednim jadłospisem. Warto dowiedzieć się o kilku podstawowych radach, które pozwolą zdrowo odżywiać się w przypadku chorej tarczycy.
Dieta przy niedoczynności tarczycy jadłospis
Warto dowiedzieć się o najważniejszych zaleceniach dietetycznych w przypadku niedoczynności tarczycy. Przede wszystkim należy w ciągu dnia spożywać od czterech do pięciu posiłków z 3- lub 4-godzinnymi przerwami. Oprócz tego ostatni posiłek powinno się zjadać dwie godziny przed spaniem. Warto podkreślić, że regularne spożywanie posiłków poprawi tempo przemiany materii. Trzeba też wspomnieć o tym, że jeśli mamy nadwagę bądź otyłość, to koniecznie należy zredukować swoją masę ciała.
W takiej sytuacji najlepiej będzie zasięgnąć po opinie dietetyka bądź lekarza. Należy pamiętać, że jako źródło białka należy wybierać chude gatunki mięsa. Najlepiej będzie postawić na kurczaka, królika, indyka oraz chudą wołowiną. Oprócz tego, jeśli cierpimy na niedoczynność tarczycy, to warto będzie postawić na niskotłuszczowe mleko, a także przetwory mleczne. Sporą uwagę należy zwrócić na ryby, które są bogate w selen, jod, a także witaminę D. Ponadto ryby są bogate w kwas tłuszczowy, który jest składnikiem bardzo istotnym w walce z niedoczynnością tarczycy. Warto pamiętać o tym, że ryby najlepiej będzie spożywać 3-4 razy w ciągu tygodnia. W czasie przygotowania potraw najlepiej będzie stosować oleje roślinne, oliwę z oliwek. Oprócz tego należy unikać spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci na przykład masła czy tłuszczu ukrytego w tłustszych mięsach oraz wyrobach cukierniczych.
Co należy spożywać jeśli występuje niedoczynność tarczycy?
W przypadku niedoczynności tarczycy należy spożywać przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza ze względu na właściwą podaż błonnika pokarmowego – jest ona kluczowa przy towarzyszących zaparciach. Oprócz tego z dieto należy wyeliminować cukier, słodycze, żywność typu fast food, a także słodkie napoje. Trzeba też wspomnieć o tym, żeby unikać smażenia oraz pieczenia w tradycyjny sposób – zwłaszcza ze względu na ilość stosowanych tłuszczów. Warto piec w foliach aluminiowych, rękawie bądź na grillu. Najlepiej będzie dusić bez wcześniejszego obsmażenia, a najlepiej wybrać gotowanie na parze. Oprócz tego trzeba pić minimum dwa litry płynów w czasie dnia, najlepiej wybrać wodę bądź słabe napary herbat. Warto też wspomnieć o tym, że właściwe spożycie płynów będzie sprzyjało przyspieszeniu tempa metabolizmu. Wiele produktów może ograniczać przyswajanie jodu z pożywania. Z tego powodu warto ograniczyć spożywanie np. warzyw kapustnych – zwłaszcza kalafiorów, kapusty, jarmuży, kalarepy czy brokułów. Jest to głównie ze względu na zawarte w nich tioglikozydy. Ponadto soja spożywana w nadmiarze, ze względu na zawarte w niej substancje mogące wyhamować syntezę hormonów tarczycy. Oprócz tego warto będzie wyeliminować orzeszki ziemne oraz gorczyce, ponieważ posiadają substancje wolotwórcze.