Gdy dni stają się coraz krótsze, a wieczory dłuższe i chłodniejsze, staramy się na wszelkie sposoby wprowadzić do naszych wnętrz jak najwięcej ciepła i kolorów, które pomogą nam zapomnieć o wszechobecnej jesiennej szarości. Mało kto wie, że aby stworzyć przytulaną i modną atmosferę we wnętrzu, wystarczy zmienić zastawę stołową i sztućce na bardziej klimatyczne. Na dodatek nie trzeba w tym celu wydawać majątku ani dokonywać drastycznych przeobrażeń aranżacji całego domu czy mieszkania.
Barwy jesieni, czyli prostota i elegancja
Przygotowanie jesiennego stołu należy rozpocząć od wyboru kolorystyki. W tym przypadku najlepiej jest zainspirować się barwami, z którymi ta pora roku jednoznacznie nam się kojarzy, czyli pomarańczem, brązem i żółcią. Obecnie modne są również butelkowa zieleń, ciemne bordo, głęboki beż, burgund oraz odcienie złota. Czy to oznacza, że jesienny serwis obiadowy powinien być pstrokaty jak parkowe alejki usłane różnokolorowymi liśćmi? Wcale nie. Na rynku są dostępne zarówno zastawy z ogromnymi nadrukami grzybów lub dyni, jak i utrzymane w stosowanych i harmonijnych barwach, które mogą nam służyć również w innych porach roku. Cechują się ponadczasową elegancją i świetnie komponują się z dodatkami w stylu rustykalnym oraz naczyniami o nietypowych fakturach.
Jesienna zastawa stołowa i sztućce – tradycja, nowoczesność, a może szaleństwo?
Jeśli nie przepadasz za nowoczesną estetyką, świetnym wyborem na ten sezon będą klasyczne rozwiązania, czyli wykonane z porcelany, białe lub beżowe talerze, zdobione delikatnymi, malowanymi ręcznie grafikami tj. złoty pasek, małe listki czy subtelny wzór geometryczny. Wielbicielom odważniejszej estetyki polecamy zastawę stołową z fajansu, kamionki lub dolomitu, które cechują się nieregularną formą lub abstrakcyjnymi wzorami. Dobrym przykładem są topowe naczynia w kolorze brązowym inspirowane kształtem muszli ślimaka. Ich design zapewne zachwyci wszystkich domowników i gości. Gdy znaleźliśmy już odpowiedni zastaw, przyszedł czas na kolejny krok. Na jesiennym stole dobrze sprawdzą się klasyczne srebrne sztućce, które towarzyszą nam na uroczystościach rodzinnych, jak i podczas zwykłych posiłków, ale nie jest to jedyna opcja. Noże i widelce w kolorze złotym znakomicie komponują się z ciemnymi oraz neutralnymi naczyniami, a także wprowadzają do wnętrza nutkę luksusu. Podczas aranżacji jesiennego stołu warto również wziąć pod uwagą możliwość tworzenia niesztampowych kompozycji np. mieszania talerzy z różnych kompletów, łączenia kubków i szklanek w kontrastujących odcieniach czy zakupu dwukolorowych sztućców.
Jak uzupełnić serwis obiadowy? – bogactwo jesiennych dekoracji i dodatków
Serwis obiadowy będzie prezentował się jeszcze lepiej, gdy wzbogacimy go o dodatkowe elementy. Tegoroczny jesienny stół nie może obyć się bez obrusu lub bieżnika oraz haftowanych serwet. O tej porze roku dobrze jest postawić na dekoracje z grubszych tkanin utrzymane w ciepłych barwach: czerwieniach, oranżach, brązach czy beżach. Przytulny klimat uzupełnią pasujące do zastawy dary natury tj.:
-
małe dynie,
-
gałązki,
-
szyszki,
-
suszone kwiaty,
-
laski cynamonu,
-
kiście jarzębiny,
-
kasztany lub żołędzie,
-
plastry suszonej pomarańczy,
-
dekoracje z mchu.
Surowość wyżej wymienionych materiałów przełamią szklane świeczniki, natomiast drewniane lub korkowe podkładki pod talerze i kubki dodadzą im jeszcze więcej rustykalnego sznytu. A jeśli chcemy wprowadzić do wnętrza trochę magii, najlepszym wyborem będzie zagranie światłem. Lampiony, małe latarenki czy świece o zapachu drewna, wanilii lub dyni podkreślą ciepło domowego ogniska i sprawią, że każdy posiłek spożywany przy jesiennym stole będzie wyjątkowy.
Artykuł sponsorowany