Marzeniem wielu osób jest śniadanie na słodko. Niektórzy uważają, że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Nie jest to do końca prawda, ponieważ na pewno lepiej zjeść słodkie śniadanie niż kolację.
Przygotowanie śniadania na słodko
Przed sobą mamy wtedy cały dzień, więc jest czas, żeby spalić kalorie. Taki posiłek z pewnością doda energii i pozwoli efektywnie rozpocząć dzień. Warto zwrócić uwagę na fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego pod żadnym pozorem nie można go pomijać. Tortilla na słodko jest nie tylko smaczna, ale również bardzo pożywna. Można wykorzystać twaróg z dodatkiem cukru, a do tego ulubione owoce, takie jak jabłka, kiwi lub gruszka. Trzeba jednak pamiętać, że dieta musi być zbilansowana, a takie śniadania mogą być jedynie wyjątkiem od reguły. Jednak nie trzeba się tak o wszystko martwić, ponieważ nic złego nie powinno się stać, jeżeli zjemy coś słodkiego lub posłodzimy herbatę. Dieta musi być zrównoważona, a to oznacza, że powinna składać się z odpowiedniej ilości tłuszczów, białka oraz węglowodanów. Większość osób uwielbia słodkie posiłki i nie potrafiliby z nich tak po prostu zrezygnować. Nie jest to konieczne, ponieważ wcale nie trzeba eliminować cukru ze swojej diety. Cukier nadaje się idealnie do konserwowania letnich przetworów. Placek na tortillę można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowy. Gotowce to trochę droga na skróty, ale warto pamiętać, że samodzielnie przygotowana tortilla ma niepowtarzalny smak. Zjedzenie słodkiego posiłku nie powinno zaszkodzić, jeżeli na co dzień prowadzimy aktywny tryb życia i mamy zbilansowaną dietę. Takie śniadanie może nam też poprawić samopoczucie, dlatego opłaca się je przygotować.
Słodkie naleśniki
Życie jest zdecydowanie za krótkie, żeby sobie odmawiać przyjemności, a śniadanie na słodko nie jest na pewno niczym złym. Na śniadanie idealnie pasują pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. W misce należy wymieszać proszek do pieczenia, cukier, sól oraz mąkę. Później trzeba dodać mleka, a następnie jajka. Dopiero na sam koniec dodajemy roztopione wcześniej masło. Całość należy dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki. Masę można jeszcze odstawić na parę minut, żeby składniki mogły się doskonale połączyć. Patelnie warto posmarować masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Ostatnim etapem jest wylanie łyżki ciasta, potem wystarczy czekać aż naleśniki się usmażą. Należy je smażyć minutę z jednej strony i później przerzucić na drugą stronę. Najlepiej robić to na minimalnym ogniu, bo w przeciwnym wypadku wszystko może się przypalić.
Owocowe dodatki
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że można także przygotować nieco mniejsze naleśniki. Dzięki temu będzie się mogło zmieścić nawet kilka naleśników na jednej patelni. Po zdjęciu z patelni należy je przykryć talerzem lub ręcznikiem papierowy. Robi się to po to, żeby szybko nie wystygły. Naleśniki mogą być podawane z owocami, ze śmietaną i cukrem. Wszystko zależy od osobistych preferencji oraz kubków smakowych. Najlepiej podawać zawsze owoce sezonowe, czyli na przykład borówki amerykańskie latem. Warto zakupić także syrop klonowy, który doskonale pasuje do amerykańskich naleśników. Tak przygotowany posiłek potrafi szybko naładować baterie na cały dzień pracy, dlatego opłaca się poświęcić chwilę, żeby wszystko przyrządzić. Najlepiej jeść je jeszcze wtedy, gdy są gorące, ale nic nie szkodzi jeśli wystygną. Po ostudzeniu są tak samo pyszne, dlatego nie jest to żaden problem. Alternatywą dla takich naleśników może być tortilla, która jest jednak dużo cieńsza. Tortillę można podać z bitą śmietaną i owocami.